Stațiunea Băile 1 Mai din comuna Sânmartin, județul Bihor
Statiunea Baile 1 Mai este situata in judetul Bihor, la numai 2 km de Baile Felix si 4 km de Oradea, intre satele Rontau si Haieu.
A purtat si numele de Baile Episcopiei si e cunoscuta pentru apele minerale si namolul sapropelic tamaduitoare.
Varietatea de ape minerale termale cu debit ridicat constituie principalul factor terapeutic al zonei. Apele bicarbonatate, sulfatate, calcice, oligominerale sunt indicate pentru tratarea unei game largi de afectiuni.
Primele tratamente care se faceau erau cu namolul extras de pe fundul albiei paraului Peta si din jurul izvoarelor termale. Acesta era aplicat direct pe partile dureroase ale corpului si asa s-a descoperit efectul de vindecare si ameliorare a bolilor reumatice.
Cele doua statiuni balneo, Baile Felix si Baile 1 Mai, sunt invecinate, distanta dintre acestea, de numai doi kilometri, obligandu-i pe turistii din zona sa dea o raita prin imprejurimi pentru a descoperi potentialul zonei.
Ca si surata sa, statiunea Baile 1 Mai, devine o atractie pentru turistii romani si straini, atat prin prisma calitatilor balneo, si amintim in primul rand apa a carei temperatura atinge lejer 30 C si strandul cu valuri, al carui sistem functioneaza din anul 1835, cat si atractiile din judetul Bihor.
Suferinzii de reumatism, si nu numai, vin aici pentru a se trata cu apa termala bogata in saruri minerale si namolul sapropelic, extras de pe fundul lacului.
Baile 1 Mai sunt recomandate si pentru cei ce prezinta afectiuni la nivelul sistemului reproducator sau nervos.
Obiective turistice:
-
Strandul cu valuri strand cu apa termala, cel mai vechi de acest tip din Romania
-
Lacul cu nuferi, format pe paraul Peta ce a devenit rezervatie naturala datorita unei plante unice in Romania nymphaea lotus thermalis
-
Strandul Venus cel mai mare strand termal din statiune dispunand de 14 bazine
Bine de stiut:
Principala atractie a statiunii Baile 1 Mai este apa termala (32 C) care este folosita atat in bazele de tratament pentru tratarea bolilor reumatice, cat si in cele doua stranduri: strandul Venus , cu o capacitate de cateva mii de locuri si cu multe bazine.
Tratamente:
-
Afectiuni ale articulatiilor si coloanei vertebrale;
-
Spondiloza cervicala, dorsala si lombara;
-
Artroze, poliartroze;
-
Stari dupa fracturi, entorse, luxatii;
-
Afectiuni neurologice centrale si periferice;
-
Afectiuni ginecologice;
-
Metro-anexite cronice;
-
Tulburari minore de pubertate sau de menopauza;
-
Boli metabolice si de nutritie,
-
Diabet zaharat de tip II;
-
Boli endocrine.
Created at: 11 Dec 2024